Yolda Logo
Login
Geri Dön
Lojistik Rehberi

Navlun Nedir, Nasıl Hesaplanır?

Yolda Yolda 15 Eki 2020, 5 dk okuma süresi
Navlun Nedir, Nasıl Hesaplanır?

Navlun kavramı, taşımacılık sektöründe KOBİ yetkilileri ve nakliye şoförlerinin aşina olduğu bir kavram olmakla birlikte çoğunluk için merak konusu. Sen de navlun nedir, navlun hesaplama nasıl yapılır gibi soruların yanıtlarını merak ediyorsan blog yazımızın devamını okumalısın.

Navlun, dış ticaret ve lojistik sektöründe önem taşır. Uluslararası taşımacılıkta “freight” veya “freightage” olarak da bilinen navlunu yük bedeli olarak da ifade edebiliriz.

Türk Dil Kurumu, navlun sözcüğünü “bir yerden başka yere ulaştırılmak için gemiye alınan eşyanın bütünü” ve “taşıyıcı tarafından gemisinde taşınacak yük için istenen ücret” şeklinde tanımlamış. İngilizce karşılığı Freight olan navlun, tanımdan anlaşılabileceği gibi gemi taşımacılığı ile ilişkili bir denizcilik terimi. Bununla birlikte navlun terimi karayolu, demiryolu, havayolu ve multimodal taşımacılıkta da kullanılır. KOBİ’ler, tır ve kamyon şoförlerine navlun ne demek sorusunu yönelttiğinde “taşıma için ödenecek ücret” yanıtını alabilirsin.

Navlun bedeli peşin ödenebildiği gibi varış limanında da ödenebilir. Navlunu malı taşıtan taraf da satın alan veya teslim alan da ödeyebilir. Yükün kapladığı hacim ve brüt ağırlığı, yükün taşınması için gereken süre, hatların ihracat ve ithalat kullanım oranı, konteynır kullanılması navlun fiyatları üzerinde etkili olur.

Taşımacılıkla ilgili detaylar konşimento adı verilen navlun sözleşmesi ile düzenlenir. Geminin tamamı veya bir kısmının tahsis edilmesi durumunda imzalanan sözleşme çarter sözleşmesi, geminin sadece belirli eşyaları denizde taşımayı yüklenmesi durumunda imzalanan sözleşme kırkambar sözleşmesi olarak adlandırılır. Taşıyan gemi navlun sözleşmesi ile navlun bedelini alabileceği gibi yükün üzerinde hapis hakkını da elde eder.

Navlun sözleşmesinde şu bilgiler yer alır:

Gemiye devletin veya yabancı bir devletin el koyması, mallara ihraç veya ithal yasağı konulması malların askıya alınması ve savaş durumlarında sözleşme iptal olur. İhracat yapan firmalara navlun desteği verilir. Bu desteğin miktarı yük taşıma şekline ve ihracat yapılan ülkeye göre değişiklik gösterir.

Kara, hava, deniz, demir yolu taşımalarında teslim sürelerinin ve giderlerinin farklılık göstermesi nedeniyle hesaplama şekli de farklılık gösterir. Denizyolu navlun hesaplama süreci, komple konteyner, parsiyel yük ve Ro-Ro gibi taşıma seçenekleri doğrultusunda farklılık gösterir. Arz – talep dengesi navlun fiyatlarına etki eden faktörlerden biri. Örneğin, yaz-sonbahar dönemlerinde meyve-sebze taşımacılığının artmasına bağlı olarak navlun fiyatları artış gösterir.

Genellikle büyük hacimli yüklerin taşımacılığı için kullanılan denizyolu taşımacılığı, birim başına düşen taşıma maliyetlerinin uygun olması nedeniyle yüksek tonajlı nakliye işlemleri için yoğun olarak kullanılır.

Havayolu 1 m³ tonaj 167 kg

Karayolu 1 m³ tonaj 333 kg

Denizyolu 1 m³ tonaj 1000 kg

Yolda.com, zaman ve tasarruf sağladığı akıllı kontrol paneli ile parsiyel ve parça taşıman için en uygun fiyatı verir.

Uzman kadromuz ve operasyonel ekibimizle ekonomik ve pratik taşıma süreci oluşturuyoruz. Navlun fiyatları hakkında detaylı bilgi edinmek için bizimle iletişime geçebilirsin.

Gray Background
Yolda Kırmızı Ok
Yolda.com Blog'a abone olun birbirinden ilginç içerikleri e-posta kutunuzdan takip edin.
Keep Reading
Yolda AuthorYolda
Transit Rejimi Nedir? Transit Ticaretin İşleyişi ve Türkiye’deki Uygulamaları

Dünya ticaretinde önemli bir role sahip olan transit rejim, uluslararası ticaretin karmaşıklığına etkili bir çözüm sunar. Bu rejim, mal taşımacılığı sürecinde bir ülkenin gümrük sahasından diğerine geçişini düzenleyen bir mekanizmayı ifade eder. Transit ticaret, malın bir ülkeden diğerine geçiş yaparken, bu süreçteki gümrük işlemlerini hafifletir ve zaman tasarrufu sağlar. Ülkemiz, coğrafi konumuyla transit ticaretin önemli […]


22 Ara 2023 , 8 Min Read
Transit Rejimi Nedir? Transit Ticaretin İşleyişi ve Türkiye’deki Uygulamaları
Yolda AuthorYolda
WMS (Warehouse Management System) ile Depo Operasyonlarını Optimize Etme

İşletmeler, hızla değişen pazar koşulları ve tüketici beklentileriyle başa çıkmak adına sürekli olarak operasyonlarını geliştirmeye odaklanır. Bu süreçte, depo yönetimi ve lojistik operasyonlarının etkin bir şekilde yönetilmesi kritik bir öneme sahiptir. Warehouse Management System (WMS) veya Türkçe adıyla Depo Yönetim Sistemi, organizasyonlara depo operasyonlarını optimize etme ve verimliliği artırma imkanı sunar. WMS, stok yönetiminden sipariş […]


20 Ara 2023 , 8 Min Read
WMS (Warehouse Management System) ile Depo Operasyonlarını Optimize Etme
Yolda AuthorYolda
Taşıma Sözleşmesi Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Taşıma sözleşmeleri, mal veya hizmet taşımacılığı sürecinde taraflar arasındaki hak ve sorumlulukları düzenleyen kritik belgelerdir. Bu sözleşmeler, taşıma işleminin düzgün ve sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesini sağlamak, anlaşmazlıkları önlemek ve taraflar arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla kullanılır. Ancak, bir taşıma sözleşmesi hazırlarken dikkatlice düşünülmesi ve belirli unsurlara özen gösterilmesi gerekir. Tarafların hakları, taşıma sınırlamaları, tazminat hükümleri ve […]


18 Ara 2023 , 10 Min Read
Taşıma Sözleşmesi Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler