Yolda Logo
Login
Geri Dön
Kara Yolu Taşımacılığı

Psikoteknik Belgesi Nedir & Nasıl Alınır?

Yolda Yolda 21 Nis 2021, 8 dk okuma süresi
Psikoteknik Belgesi Nedir & Nasıl Alınır?

Psikoteknik belgesi, genel olarak sürücünün psikolojik analizden geçtiğini belirten belgeye verilen isimdir. Sürücünün, araç kullanabilecek psikolojik ve bedensel sağlığının yerinde olduğunun bir kanıtı olarak kullanılmaktadır. Psikoteknik belgesi almak için sürücülerin bir psikolog ve simülatör ile birlikte 1 saat boyunca teste tabii tutulması gerekir. Peki, psikoteknik belgesi nedir ve hangi sürücülerin psikoteknik belgesi alması gerekir?

Psikoteknik Belgesi Nedir?

Yukarıda belirttiğimiz gibi psikoteknik belgesi, sürücünün psikolojik durumunun araç kullanmaya uygun olup olmadığını belirten belgedir. Psikoteknik belgesinin alınması, sürücünün belirtilen işe uygun olup olmadığını kanıtlamak için zorunludur. Ehliyet alımından farklı olarak psikoteknik belgesi sadece Sağlık Bakanlığı denetimindeki kurumlar tarafından verilmekte ve psikoteknik testlerinde psikologların bulunması zorunludur.

Psikoteknik belgesi almak isteyen kişilerin direkt olarak Sağlık Bakanlığı onaylı kurumlara başvurması gerekmektedir. Bununla birlikte belge yenileme işlemleri için de kişinin benzer kurumlara başvurması gerekmektedir.

Psikoteknik Belgesi Neden Alınmalıdır?

Psikoteknik Belgesi Zorunlu Mu?

Psikoteknik belgesinin hangi kişiler tarafından alınması ve alınmasının faydalarından bahsettikten sonra özellikle yüksek sürücülük yeterliliği isteyen mesleklerde çalışan kişilerin aklındaki ‘’Psikoteknik belgesi zorunlu mu?’’ sorusuna da yanıt vermemiz gerekiyor.

Psikoteknik belgesi, özellikle son yıllarda artan trafik kazaları ve ihmallerin ardından alınan kararlar ile birlikte zorunlu hale getirildi. Trafik kazalarının minimum seviyelere düşürülmesi için atılan bu adım ile birlikte 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren tüm sürücülerin psikoteknik belgesi alması ve belgeyi 5 yılda bir yeniletmesi gerektiği açıklandı. Araç kullanan kişilerin psikoteknik belgesine sahip olmaması ise direkt olarak para cezası ile sonuçlanmaktadır. 2021 yılından itibaren psikoteknik belgesine sahip olmayan kişilerin araç kullanması halinde kesilecek para cezası ise yaklaşık olarak 1200 TL olarak belirlendi.

Psikoteknik Belgesi Nasıl Alınır?

Özellikle uzun yol şoförleri ve mal ya da yolcu taşıyan kişilerin aklında yeni çıkarılan yasa ile birlikte ‘’Psikoteknik belgesi nasıl alınır?’’ sorusu oluşmaya başladı. Psikoteknik belgesi almak isteyen kişilerin, İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yetkilendirilen ve Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanan kurumlara psikoteknik belgesi için başvuru yapması gerekiyor. Yapılan testler ise 1 ile 1,5 saat sürmekte ve bu süre içerisinde kişinin araç kullanırken verdiği tepkiler psikolog tarafından değerlendirilmektedir. Psikolog tarafından verilen psikoteknik raporu ise testin ardından Sağlık Müdürlükleri tarafından incelenmekte ve kişinin araç kullanmasına bir engel olup olmadığı değerlendirilmektedir. Psikoteknik testleri sırasında kişilere uygulanan testler ise şu şekilde:

Psikoteknik belgesi alırken kişilere toplamda 12 adet test uygulanmaktadır. Uygulanan bu testler Zihinsel Yetenek ve Beceri testleri ile Psikomotor Yetenek ve Beceri testleri olarak 2 farklı gruba ayrılmaktadır. Dikkat, hız ve mesafe algısı, şekil algılama, uyaranları fark etme ve muhakeme yeteneği testleri, zihinsel yetenek ve beceriler grubunda yer almaktadır. Psikomotor yetenek ve becerileri testlerini ise tepki hızı ve koordinasyon yeteneği üzerine yapılan testler kapsamaktadır.

Psikoteknik Belgesi Ücreti

Psikoteknik belgesi için yapılan başvurularda devlet tarafından belirlenen net bir fiyat olmaması, başvurunun yapıldığı kuruma göre fiyatların değişiklik göstermesine neden olmaktadır. Ancak genel olarak psikoteknik belgesi ücreti 170 ile 220 TL arasında değişiklik göstermektedir.

Psikoteknik belgesi için ödenen ücrete ek olarak kişinin test sırasında alması gereken psikiyatri muayenesi de bulunmaktadır. Psikoteknik belgesi için gereken psikiyatri muayene fiyatları da eklendiğinde ise belge için ödenmesi gereken toplam ücret yaklaşık olarak 220 ile 270 TL arasında değişiklik göstermektedir. Kişinin almış olduğu psikoteknik belgesi 5 yıl boyunca geçerliliğini korumaktadır. 5 yılın sonunda ise kişilerin tekrar kurumlara başvuru yaparak psikoteknik belgesini yenilemesi gerekmektedir.

Uluslararası Taşımacılıkta Psikoteknik Belgesinin Önemi

Psikoteknik belgesi, sürücünün ağır iş yükü altında çalışabileceğinin ve psikolojik durumunun özellikle uzun yol şoförlüğüne elverişli olup olmadığının ölçülmesindeki en büyük etkenlerden bir tanesidir. Günümüzde uluslararası taşımacılığın önem kazanmaya devam etmesi ise lojistik ve taşıma şirketlerinin büyük bir hızla artmasına neden oluyor. Sektörde ihtiyaç duyulan şoför iş gücü ise kolay yollardan karşılanmaya çalışılarak kişilerin sadece tecrübe ve yetenekleri göz önünde bulundurularak istihdam sağlanıyor.

Her ne kadar kişilerin yüksek tecrübeye sahip olması, şoför alımlarında en büyük etkenlerden biri olsa da bu alımlar sırasında kişinin psikolojik analizinin yapılması ve işe uygun olup olmadığının da ölçülmesi gerekmektedir.

Firmaların tüm uluslararası mal transfer işlemlerinde görev yapan lojistik firmalarının ise bu noktada daha profesyonel hizmet vermek için bünyesinde çalışan şoförlere belirli aralıklarla psikoteknik testler uygulaması ve belge yeniletmesi yaşanabilecek çeşitli kazaların önüne geçilmesindeki en büyük etkenlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Her ne kadar kara yolu taşımacılığının kaza oranı diğer lojistik kollarına göre daha yüksek olsa da demir yolu ve deniz yolu ile taşıması gerçekleştirilemeyecek malların transferinde kara yolu tercih edilmektedir. Firmaların tüm ticari işlerinin aksamaması ve bu noktada firmalara ekonomik yönden zarar verilmemesi için ise sürücülerin taşıma sırasında yoldan dikkatini ayırmaması ve kazalara karşı tedbirli olması gerekiyor.

Psikoteknik testleri sadece kişilerin anlık olaylara verdiği psikolojik testlerden ziyade, kişinin sürüş sırasında yola ve dış etkenlere olan dikkatinin ölçülmesini de sağlamaktadır. Kişinin, aracın hızını tahmin edebilmesi ve buna göre tepki verebilmesi de psikoteknik testleri kapsamaktadır.

Psikoteknik belgesine sahip sürücüler ile çalışan lojistik firmalarını uluslararası taşımacılıkta tercih etmek bu noktada firmaların olası zararları minimum seviyelere indirgenmesini sağlamaktadır. Yolda.com aracılığı ile yapacağın tüm lojistik işlemlerinde, prosedürleri yakından takip eden ve gerekli tüm belgelere sahip kişiler ile çalışarak firmanın olası zararlarını minimuma indirebilirsin. Yolda.com, profesyonel personel kadrosu ile taşımacılık sürecinin tamamını firmanın adına düzenler ve olası güzergahlar arasından en ekonomik ve hızlı seçenekleri sunan güzergahları tercih etmene yardımcı olur. Böylece uluslararası taşımacılıkta hem güvenli hem de uygun fiyatlı seçeneklere sahip olarak firmanın beklenenin çok daha üzerinde kar etmesini sağlayabilirsin.

Sen de şirketin için en doğru, güvenli ve ideal parsiyel taşımacılık hizmetinden faydalanmak için müşteri odaklı ve kaliteden ödün vermeyen hizmet anlayışıyla fark yaratan Yolda.com’a kaydolabilir, hemen fiyat alabilir, raporlama ve takip avantajlarından yararlanabilirsin!

Gray Background
Yolda Kırmızı Ok
Yolda.com Blog'a abone olun birbirinden ilginç içerikleri e-posta kutunuzdan takip edin.
Keep Reading
Yolda AuthorYolda
Tır Sürücülerinin Kış Lastiği Kullanım Zorunluluğu

Tır sürücülerinin kış aylarında karlı ve buzlu hava koşullarına uygun olarak hareket etmeleri, trafik güvenliği açısından büyük önem taşır. Bu nedenle, özellikle soğuk ve zorlu hava koşullarında etkili bir yol tutuşu sağlamak amacıyla tır sürücülerinin kış lastiği kullanımına ilişkin zorunluluklar getirilmiştir. Kış lastikleri, özel tasarım ve malzemelerle üretilerek donmuş zeminlerde daha iyi çekiş ve frenleme […]


13 Ara 2023 , 8 Min Read
Tır Sürücülerinin Kış Lastiği Kullanım Zorunluluğu
Yolda AuthorYolda
Nakliyat Sigortası: Taşımanın Güvencesi Nasıl Sağlanır?

Nakliyat sigortası, taşıma işlemlerinin önemli bir parçası olarak bilinir ve taşınan malzemelerin güvencesini sağlayan kritik bir araç olma görevini üstlenir. Bu sigorta ile birlikte malzemelerin taşınması sırasında oluşabilecek her türlü hasara karşı koruma sağlanmış olur. Taşıma süreci sırasında pek çok riskle karşı karşıya olan mal sahipleri ve taşıma şirketleri için, nakliyat sigortası, olası maddi kayıpları […]


13 Kas 2023 , 7 Min Read
Nakliyat Sigortası: Taşımanın Güvencesi Nasıl Sağlanır?
Yolda AuthorYolda
Rota Optimizasyonu Nedir? Uluslararası Lojistikte Nasıl Yapılır?

Günümüzde ulusal ve uluslararası lojistiğin iş dünyasının en önemli ve vazgeçilmez parçalarından biri haline geldiğini söyleyebiliriz. Ürünlerin firmaların elinden geldiği kadar hızlı ve verimli bir biçimde bir bölgeden bir bölgeye taşınması, ulusal ve uluslararası lojistikte firmaların birbirlerinin üzerinde bir avantaj elde etmesini ve daha fazla müşteriyi kendine doğru çekmesini sağlar. Lojistikte verimliliği ise lojistik yönetimi […]


9 Eki 2023 , 7 Min Read
Rota Optimizasyonu Nedir? Uluslararası Lojistikte Nasıl Yapılır?